Felocsúdva a sokkból hétköznapibb leírás következik második napunkról (egy nappal meg vagyok csúszva, most épp a harmadik napot fejeztük be). Olvassátok ugyanolyan lelkesedéssel, mint ahogy én írom.

Gyerekek

Az egész ugye arról szól, hogy arab és izraeli kölköket hozzunk össze, és a sport nemzetközi nyelvét használjuk arra, hogy megtanítsunk nekik bizonyos értékeket. Ennek természetesen mindig vannak hátulütői, elméletben nagyon egyszerűnek tűnik, azonban a politika, a szülők, a környezet elég nagy szakadékot csinált ember és ember között. Az egyik apuka például elvitte a gyerekét körülbelül fél óra után, mondván az ő fia nem fog arabokkal játszani. Szóval sajnos amit a híradókban látunk, az igaz, és tényleg óriási a távolság a két "náció" között. Sajnos a szülők is nagyon rásegítenek, meglátszik, hogy kik hogyan nevelik otthon a gyereket. Sajnos adódott egy másik probléma is: elvileg a projektben nem vehetne részt 9 évnél fiatalabb gyerek. Ennek ellenére az én csoportomban két gyerek is van, aki 6-7 éves. Arról nem is beszélve, hogy a kézikönyv, amely szerint edzenünk kell, az U12-eseknek és U14-eseknek szól.

 

Edzések

A fent említett nehézségeket hivatott csökkenteni a focilabda és a különböző játékok. Általában 20-30 perc bemelegítéssel kezdünk, ezek általában bizalomjátékok, illetve olyan játékok, ahol érintkezni kell a másikkal. Kezdve a szimpla labdavezetéssel párban kézenfogva, egészen olyan játékokig melyben az egész csoportnak kell együtt mozogni.
Ezt követően játékos formában egy bizonyos készséget vagy képességet próbálunk fejleszteni (labdavezetés, cselezés, támadás, védekezés, lövés, fejelés). Az olykor tényleg elviselhetetlen hőség miatt nagyon sokszor kell megszakítani az edzést ivás miatt. Mindig van velünk egy arab és egy izraeli fordító is, akik lefordítják mindkét nyelvre az adott feladatot, instrukciót. Ez megint sok időt vesz el a játéktól, hiszen sokszor a fordítók sem értik annyira jól az angolt, mint ahogy én beszélek (nem is értem....:)).

Partnerek

4-en próbáljuk meg a gyerekeknek átadni azt amit mi tudunk, vagy nem. A szobatársam Deniz félig német, félig török, vele együtt tanulok Kölnben. A másik srác, Felix, tanzániai, de Bonnban tanult középiskolában, most pedig Brightonban tanul egyetemen. Allison pedig észak-ír, nagyon kedves lány, de vele azért néha akadnak nehézségek, ha értitek, mire gondolok. :) Elég jó csapatot alkotunk, egy szavam se lehet.

Vendéglátás

Ha röviden kellene összefoglalnom, akkor tömnek bennünket, mint a libát. :) Teljesen érthető módon mindenki meg akarja mutatni, hogy mennyire jó hely is Izrael, kicsit úgy érzem, hogy a róluk kialakult képet próbálják meg ilyen formában alakítani. Az biztos, hogy nagyon kedvesek az emberek, szinten minden nap kapunk valamilyen meghívást valakinek a házába, családjához, éttermébe. Mindezek mellett ingyen fogyaszthatunk mindent a kibutz menzáján, ami további jóllakottságot eredményez.

Kirándulások

Ahogy említettem, a délelőtti edzések miatt a délutánjaink szabadok, így nem csak meghívásoknak kell eleget tennünk, hanem megpróbálják megmutatni nekünk azt, amit érdemesnek találnak egy egyszerű turistának. Amellett hogy tényleg ilyen dolgokat tekintünk meg, lehetőségünk van nagyon sokat tanulni is, megérteni az emberek valódi problémáit a kialakult helyzettel kapcsolatban, valamint kicsit belekóstolni a kulturális különbségekbe is.
Első ilyen utunk Tel Megiddo-ba vezetett, a Biblia szerint itt lesz majd az Armageddon. Emellett 2 jelentős történelmi csata is zajlott itt, hiszen Izrael egyik legmagasabb pontjáról beszélünk, így a régi időkben kulcsfontosságú védelmi szerepet töltött be.

(Továbbra is minden kiváló, nagyon élvezzük minden pillanatát az ittlétnek, a következő részben mesélek a Haifában eltöltött estéről, valamint arról is, hogyan növekednek a gyermekek a hét során.)

További kellemes időtöltést mindenkinek mindenhez!

Peti

A bejegyzés trackback címe:

https://kolniwasser.blog.hu/api/trackback/id/tr133041855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása